Για τον Κώστα

Προσωπικά

gia_ton_kosta_1.jpgΟ Κώστας Δερβένης γεννήθηκε στην Αμερική το 1959. Οι γονείς του, μετανάστες, επέστρεψαν στην Ελλάδα όταν ο Κώστας ήταν 12 χρονών. Ο νεαρός Δερβένης, πάντα ευθύς και απροκάλυπτος, δεν άντεξε στα Γιάννινα επί Χούντας και επέστρεψε στην Αμερική μόνος του, στα 16, εναντίον της θέλησης των γονιών του. Εκεί σπούδασε Χημικός Μηχανικός και Μηχανικός Υλικών, και έκανε καριέρα στα αμυντικά προγράμματα των Ηνωμένων Πολιτειών. Το 1990 επέστρεψε στην Ελλάδα σαν Τομεάρχης Μηχανικής για το πρόγραμμα των Ελληνικών F-16, ενώ το 1992 αποφάσισε να δοκιμάσει την τύχη του στην Ελληνική πραγματικότητα και έκανε μετοικεσία στην Ελλάδα. Η καταπληκτική του έλλειψη επιχειρηματικής δεξιοτεχνίας, σε συνάρτηση με την απόλυτη άγνοια για το εντός Ελλάδος γίγνεσθαι, συντέλεσαν στο να χάσει ότι χρήματα είχε μαζέψει στην Αμερική στην προγενέστερη του καριέρα. Αμετανόητος αντικομφορμιστής όμως, δεν χτυπάει το κεφάλι του, παρά θεωρεί την Ελλάδα σαν την πιο ωραία χώρα στον κόσμο. Σήμερα εργάζεται ως στέλεχος εταιρειών, είναι παντρεμένος, και έχει μία κόρη.

 

 

 Πολεμικές Τέχνες

gia ton kosta 2

Με τις πολεμικές τέχνες ασχολείται από δέκα χρονών, ξεκινώντας με τζούντο και πυγμαχία. Στην εφηβεία και το πανεπιστήμιο έκανε αγωνιστικό καράτε και τζούντο, ενώ από το 1981 άρχισε να γίνεται γνωστός στο στερέωμα των πολεμικών τεχνών της Αμερικής σαν μαθητής του Ιαπωνικού taijutsu.

Το 1981 ο Κώστας συμμετείχε από περιέργεια σε σεμινάριο taijutsu στο Dayton, Ohio, όπου δίδασκαν ο Stephen Hayes και ο αρχηγός της σχολής Dr. Masaaki Hatsumi. Ενθουσιάστηκε τόσο με αυτό που είδε που έγινε αμέσως μαθητής. Μέχρι το 1985, πίστευε τους ισχυρισμούς του Δρ. Χατσούμι ότι αυτό που δίδασκε ήταν ninjutsu (ή αλλιώς ninpo taijutsu) κάποιας χαμένης γενεαλογίας. Το 1985 όμως, διαπίστωσε μετά από έρευνα ότι ουσιαστικά ο Δρ. Χατσούμι δίδασκε κλασσικό taijutsu ή bujutsu των τεκμηριωμένων παραδοσιακών σχολών Kukishin ryu και Takagi Yoshin ryu, πράγμα που ικανοποίησε τον Κώστα απόλυτα. Συν τω χρόνω όμως, ο Κώστας διαφοροποίησε τη θέση του εγγράφως από το γίγνεσθαι εντός της σχολής Bujinkan του Δρ. Χατσούμι, με ενστάσεις τόσο για τη μέθοδο προπόνησης όσο και την πρακτική της πώλησης βαθμών, και το 1994 ανακοίνωσε την παραίτηση του.

Από το 1981 μέχρι και το 1994 ο Κώστας μαθήτευσε κοντά στους εξής δασκάλους του taijutsu: Stephen Hayes, Charles Daniel, Manaka Fumio, Ishizuka Tetsuji, Doron Navon, και φυσικά τον Δρ. Masaaki Hatsumi.

Το 1984, ενώ ήταν μαθητής του Charles Daniel στην Ατλάντα, ο Κώστας γνώρισε και έγινε μαθητής του μεγάλου οπλολόγου και ερευνητή της Δυτικής ξιφομαχίας Hank Reinhardt. Επηρεάστηκε απόλυτα από τον τρόπο σκέψης και την προσέγγιση του Hank, μεθοδολογία που τον χαρακτηρίζει και σήμερα.

Το 1994, ο Κώστας αναζήτησε και έγινε δεκτός σαν μαθητής από τον Δάσκαλο John Chang (Sifu John Djiang) της Κινέζικης σχολής Baleiquan στην Ινδονησία. Από το 1994 επίσης ασχολείται με το taichichuan, της σχολής Chen, κάτω από τον αρχηγό της γενεαλογίας Chen Xiaowang, και της σχολής Wu της γενεαλογίας του Wang Peisheng.

Επίσης, στην 40άχρονη του πια πορεία στις πολεμικές τέχνες, ο Κώστας έχει μαθητεύσει σε μια πληθώρα συστημάτων και μεθόδων για λιγότερο χρόνο, όπως Taekwondo, ξιφασκία, Shinkage ryu bujutsu, Wing Chun kung fu, Javanese silat, kendo, aikido, taihojutsu, πάλη υποταγής, μάχη υποταγής, krav maga, Feldenkrais, χειροπρακτική, κλπ.  Έχοντας απαρνηθεί όλους τους προηγούμενους τίτλους και διπλώματα, σήμερα διατηρεί το 4o Νταν στο ζιουζίτσου και το jοjutsu κάτω από την εποπτεία του Καθηγητή Πανεπιστημίου και Δασκάλου Πολεμικών Τεχνών Ανδρέα Γιαννάκη.

 

Ο Κώστας σαν Συγγραφέας

Hank_Kostas_small.jpg

Ο Κώστας δημοσίευσε το πρώτο του λογοτεχνικό μυθιστόρημα το 1985 και έκτοτε δεν έχει σταματήσει να γράφει. Στις σελίδες αυτού του website, μια και αναφέρεται στις πολεμικές τέχνες, θα παρουσιάζουμε μόνο τα άρθρα και βιβλία του Κώστα που έχουν σχέση με αυτές. Παρά ταύτα, ο Κώστας είναι γνωστός και σαν δημιουργός, έχοντας συγγράψει σενάρια τηλεόρασης και διηγήματα. Γράφει με ψευδώνυμο πάντοτε, προς εξασφάλιση της ησυχίας του.

Το έργο του Κώστα έχει αναφερθεί από την Bettany Hughes στο βιβλίο της "Helen of Troy,"  και αναφέρθηκε σαν ειδήμονας για τη μάχη κοντινής εμβέλειας της εποχής του Χαλκού στο σχετικό ντοκιμεντέρ του αγγλικού Κανάλι 4. Το βιβλίο του «Πολεμικές Τέχνες στην Αρχαία Ελλάδα» (μαζί με τον Νεκτάριο Λυκιαρδόπουλο) έχει αναγνωριστεί ως αποδεκτό τεκμήριο για διατριβές στο Κολέγιο Πολέμου των ΗΠΑ.

ΠΑΜΜΑΧΟΝ

 Το Πάμμαχον έχει αναγνωριστεί επισήμως από το Ινστιτούτο των Παραδοσιακών Πολεμικών Τεχνών, έναν οργανισμό που στεγάζεται στη Διεύθυνση Υγείας, Άσκησης και Αθλητισμού (College of Education) στο Πανεπιστήμιο του Νέου Μεξικού, εργαζόμενο για την ανάπτυξη, τη διάδοση της γνώσης, και τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς των παραδοσιακών πολεμικών τεχνών, τόσο σε τοπικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.
itma_f.jpg

Ιστορία του Παμμάχου

Από το 1999, χρησιμοποιώ τον όρο «πάμμαχον» αναφερόμενος στις πολεμικές τέχνες, συμπεριλαμβανομένου και της μεθόδου εσωτερικής πειθαρχίας που εκφράζει η ατραπός των πολεμικών τεχνών.
Περισσότερα...

Connect With Us

    

politismos.png